Työpaketti tutkii koko ruokaketjun ympäristövaikutuksia ja taloudellista toimivuutta alkutuotannosta aina loppukäyttäjiin asti.
Ympäristöanalyysissä sovelletaan elinkaariarviointia kehdosta hautaan -periaatteella, jotta voidaan arvioida vesiniukkuusjalanjälkiä, rehevöitymistä ja ekotoksisuutta sekä muita ympäristövaikutuksia. Tutkimus kattaa sekä nykyiset elintarvikkeet että lupaavat uudet teknologiat kuten vertikaaliviljelyn ja solumaatalouden. Vesiniukkuusvaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon alueelliset ja mahdollisuuksien mukaan myös vuodenaikojen mukaiset vaihtelut, erityisesti tuontielintarvikkeiden ja rehujen osalta. Lähestymistapa yhdistää uudella tavalla saatavilla olevia aineistoja ja menetelmiä kattavan vesiniukkuustiedon saamiseksi elintarvikkeista. Työn keskeinen uutuusarvo on Suomessa kulutetun ruoan vesiniukkuusvaikutusten arviointi sekä ennuste vesiniukkuusvaikutuksista vuonna 2050. Tutkimuksessa hyödynnetään myös planetaaristen rajojen viitekehystä ja absoluuttisen kestävyyden arvioinnin periaatteita yksittäisten elintarvikkeiden ja kokonaisten ruokavalioiden kestävyyden rajojen määrittelemiseksi. Näitä tuloksia hyödynnetään WP3:ssa.
Taloudellinen arviointi tarkastelee, miten ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset vesikierrossa todennäköisesti vaikuttavat maatalouden tuottavuuteen eri tavoin maiden sisällä ja niiden välillä, ja millaisia seurauksia tällä on suhteellisiin hintoihin, maankäyttöön, maataloustuotannon rakenteeseen sekä maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden kansainväliseen kauppaan. Ekonometrinen analyysi arvioi, miten pohjoismainen maatalouskauppa reagoi ilmastonmuutoksen aiheuttamaan vesiniukkuuteen eri skenaarioissa hyödyntäen aineistoa kansainvälisestä kaupasta ja maakohtaisia vesijalanjälkitietoja. Tulokset tuottavat tietoa kansainvälisen kaupan roolista globaalin ruokaturvan edistämisessä.
WP 2 kehittää myös simulaatiomallin laajentamalla olemassa olevia yleisen tasapainon (CGE) malleja sisällyttämään vesi maatalouden tuotantopanoksena. Tämä lähestymistapa mahdollistaa konkreettisten politiikkatoimenpiteiden (esim. verot, tuet, kiintiöt) vaikutusten analysoinnin veden laatuun ja määrään liittyen. Vaikka nämä toimenpiteet ovat luonteeltaan paikallisia, niillä on globaaleja vaikutuksia ja ajureita. Lisäksi selvitetään, missä määrin elintarvikkeiden vientimarkkinat voivat avautua vesivaroiltaan runsaille alueille.
Työpaketin johtaja: Xavier Irz, xavier.irz@helsinki.fi
Työpaketin varajohtaja: Hanna Tuomisto, hanna.tuomisto@helsinki.fi

