Hyppää sisältöön

Yhteiskunnalliset dynamiikat vesi- ja ruokajärjestelmässä

Yhteiskunnalliset dynamiikat vesi- ja ruokajärjestelmässä tutkii ruokajärjestelmän toimijoiden arvoja ja asenteita sekä nykyisten ja suositeltujen ruokavalioiden vaikutuksia vesivaroihin ja ympäristöön. WP3 lisää tietoa ruokajärjestelmän sidosryhmien halukkuudesta omaksua vesistöystävällisiä käytäntöjä sekä vettä säästäviä ja terveellisiä ruokavalioita. 

Tehtävä 3.1: Viljelijöiden arvot, näkemykset, asenteet ja muutoshalukkuus 

Suoritamme puolistrukturoituja kyselyitä selvittääksemme suomalaisten viljelijöiden kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen, erityisesti vesipulaan ja tulviin, sekä kulutustottumusten ja elintarvikekysynnän muutoksiin. Tunnistamme kriittiset sopeutumiskeinot ja tarvittavan tuen. Hyödynnämme Luken aiempia viljelijäkyselyitä (2018–2021), joihin on vastannut yli 7 700 viljelijää ja jotka sisältävät tietoa viljelijöiden näkemyksistä ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden hallintaan. 

Jatkokysely maatalouden vesienhallinnasta selvittää, kuinka viimeaikaiset sääilmiöt ovat vaikuttaneet viljelijöiden näkemyksiin sopeutumistoimien käyttöönotosta, huomioiden alueelliset erot, tilatyypit ja maankäytön. Keräämme tietoa ratkaisujen käyttöönoton mahdollistavista ja rajoittavista tekijöistä sekä viljelijöiden valmiudesta vastata kulutustottumusten muutoksiin. 

Tehtävä 3.2: Ruokatuottajien, teollisuuden ja kuluttajien arvot ja asenteet 

Tutkimme, miten ruokajärjestelmän eri toimijat voivat edistää veden kestävää käyttöä ja miten kuluttajien valinnat saattavat vaikuttaa vettä säästävien käytäntöjen yleistymiseen. Haastatteluiden ja kyselyiden avulla kartoitamme ruokaketjun toimijoiden arvoja ja asenteita sekä selvitämme, mitkä tekijät tukevat tai vaikeuttavat kestävien vesiratkaisujen käyttöönottoa. 

Lisäksi tarkastelemme vesipulan mahdollisia vaikutuksia ruokaturvaan ja millaisia näkemyksiä eri tuotanto- ja teollisuusalojen, alueiden ja kuluttajaryhmien keskuudessa on veden vastuullisesta käytöstä.

Tehtävä 3.3: Nykyisten ja suositeltujen ruokavalioiden vaikutus vesipulaan 

Tutkimme nykyisten ruokavalioiden ja uusien suomalaisten sekä pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisten elintarvikevalintojen vesipulajalanjälkeä. Kehitämme viite-elintarvikkeita ja -ruokavalioita uusien ruokapohjaisten ravitsemussuositusten mukaisesti, ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin. 

Mallinnamme, onko kaikilla väestöryhmillä mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon, jolla on mahdollisimman vähäiset ympäristövaikutukset myös vesirajoitteiden aikana. Yhdistämme LoCard-tutkimusaineiston (42 000 kotitalouden elintarvikeostot usean vuoden ajalta) ravintosisältötietoihin, vesipulajalanjälkeen, muihin ympäristövaikutuksiin ja elintarvikkeiden hintoihin. Käytämme monimuuttujaregressiota ja matemaattista optimointia tuottaaksemme tietoa sidosryhmille (kuluttajat, kansalaisjärjestöt, viranomaiset, päättäjät) terveellisistä ruokavalioista, jotka minimoivat vesipulajalanjäljen, sekä tarvittavista muutoksista nykyisiin kulutustottumuksiin.

Työpaketin johtaja: Maijaliisa (Maikki) Erkkola, maijaliisa.erkkola@helsinki.fi
Työpaketin varajohtaja: Atte Penttilä, atte.penttila@e2.fi