Hyppää sisältöön

Älykkäämpi vesivarantojen hallinta kestävälle maataloudelle

Tutkimme, kuinka voimme globaalimuutosten paineessa turvata alkutuotantomme kannattavuuden, kestävyyden ja sopeutumiskyvyn osana uudistavaa viljelyä, siirtymällä sadantaan perustuvasta tuotantotavasta luonto- ja teknologiapohjaisten vesivarojen hallintajärjestelmien räätälöityyn käyttöön. Viljelyn monimuotoistamiskeinoja arvioidaan niin nykyhetkessä kuin tulevaisuuden olosuhteissa. Keinot vaihtelevat alueelliset ja ajalliset sekä riippuen tuotantojärjestelmästä, tilan ominaisuuksista ja logistiikasta. Tietoa peltolohkojen läheisyydestä vesistöihin hyödynnetään ennakoimaan mahdollisuuksia kastelun käyttöönottoon. 

Tutkimme myös, miten viljelyssä tapahtuvat muutokset vaikuttavat käytettävissä oleviin rehuresursseihin ja missä määrin viljelyn monimuotoistamisen avulla voidaan korvata tuontirehuja eläinten ruokinnassa. Tutkimme kenttäkokeissa keinoja, joiden avulla kasvintuotanto voi sopeutua veden saatavuuden ääri-ilmiöihin (esim. monipuolistetut viljelyjärjestelmät, kastelu, maanmuokkaus ja uudet teknologiat) ja hyödyntää kasvilajien eroja kuivuuden ja märkyyden sietokyvyssä. 

Bioekonomisia malleja käytetään kustannustehokkaiden sopeutumiskeinojen tutkimiseen ilmastonmuutoksen ja markkinariskien yhteydessä, keskittyen erityisesti kasteluun, ilmastoon liittyviin ulkoisiin tekijöihin, tuotantopanosten hintoihin ja vesistöihin kohdistuviin ulkoisvaikutuksiin. Laajennamme olemassa olevia ja kehitämme uusia malleja arvioidaksemme vesienhoidon toimenpiteiden vaikuttavuutta taloudellisen optimoinnin keinoin epävarmuuden vallitessa. Lisäksi tutkimme eläintilan tehokasta sopeutumista, jossa tuottaja reagoi muuttuviin ympäristö- ja markkinaolosuhteisiin esimerkiksi mukauttamalla eläinten ruokintaa sekä muita tuotannon tekijöitä. 

Työpaketin johtaja: Pirjo Peltonen-Sainio, pirjo.peltonen-sainio@luke.fi
Työpaketin varajohtaja: Pirjo Mäkelä, pirjo.makela@helsinki.fi