Hyppää sisältöön

Tietoa hankkeesta

Ruoantuotanto vaikuttaa vesivaroihin. Tässä hankkeessa etsitään ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön ja ruokajärjestelmään.

Tutkimushankkeen tavoitteena on edistää kestävää vedenkäyttöä ruokajärjestelmässä kehittämällä tieteellistä ymmärrystä siitä, miten ruoan tuotanto ja kulutus vaikuttavat vesivaroihin. Hankkeessa pyritään tunnistamaan ratkaisuja, jotka vähentävät veden ylikulutusta ja saastumista, samalla varmistaen ruoan riittävyyden ja tuotannon taloudellisen kannattavuuden. 

Kuva: Unsplash

Hanke kehittää luontopohjaisia ja teknologisia ratkaisuja, jotka vahvistavat maatalouden ja ruokajärjestelmän sopeutumiskykyä sekä vähentävät niiden ympäristövaikutuksia. Lisäksi tavoitteena on luoda uutta tietoa veden niukkuuden vaikutuksista ruokajärjestelmän kestävyyteen ja tarjota työkaluja, joilla sidosryhmät – kuten viljelijät, päättäjät ja kuluttajat – voivat tehdä vastuullisempia ja kestävämpiä valintoja. 

Hanke yhdistää monitieteisen tutkimuksen ja ratkaisukeskeisen yhteistyön sidosryhmien kanssa, jotta voidaan rakentaa vesiresilienttejä ruokajärjestelmiä niin Suomessa kuin globaalisti. 

Hanke lyhyesti

Nimi: Navigating the route to sustainable water-food futures (Kestävät vesi- ja ruokatulevaisuudet, Water-Food Futures) 

Kesto: 2024-2030 (6 vuotta) 

Vetovastuu (hanke): Helsingin yliopisto 

Vetovastuu (vuorovaikutus ja viestintä): E2 Tutkimus  

Konsortion jäsenet: Helsingin yliopisto, E2 Tutkimus, Aalto yliopisto, Luonnonvarakeskus 

Haluamme edistää kestävää vedenkäyttöä ruokajärjestelmässä ja tukea vesi- ja ruokaketjun toimijoita sopeutumaan ympäristön ja yhteiskunnan muutoksiin.

Haluatko kuulla lisää hankkeemme etenemisestä? Liity postituslistallemme: bit.ly/WaterFoodFutures (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)