Hyppää sisältöön

Miten varmistetaan veden ja ruoan saatavuus muuttuvissa ja epävakaissa yhteiskunnallisissa oloissa?

Joulukuussa 2024 käynnistyi Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ’Kestävät vesi- ja ruokatulevaisuudet’ -tutkimushanke. Tässä blogikirjoituksessa avaan mistä hankkeessa on oikein kyse ja millaisia tutkimuskysymyksiä hankkeessa tarkastelemme.

Ympäristömme muuttuu monin tavoin ja nopeasti. Osa muutoksista on asteittaisia ja jossain määrin ennakoitavissa. Ilmastonmuutos on tällainen. Sen juurisyyt tunnetaan hyvin ja sen vaikutuksia lähitulevaisuuden sääoloihin ja ympäristöön voidaan joiltakin osin arvioida. Osa muutoksista on kuitenkin ennalta-arvaamattomia. Tällaisia vaikeasti ennakoitavia muutoksia tapahtuu erityisesti talouden, yhteiskunnan ja geopolitiikan alueilla. Viimeaikaisia esimerkkejä yllättävistä ja laajasti ihmisiin ja luontoon vaikuttuvia muutoksia ovat mm. Ukrainan sodan käynnistyminen kolme vuotta sitten ja Yhdysvaltojen viimeaikainen täyskäännös ulkopolitiikassaan.

Ruoka ja vesi ovat välttämättömyyshyödykkeitä, joita jokainen meistä tarvitsee päivittäin. Ruoka- ja vesijärjestelmät ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa monin tavoin. Fotosynteesissä kasvit muuntavat hiilidioksidin ja veden hapeksi ja sokereiksi, joita eliöyhteisö – ihmiset mukaan lukien – käyttää ravinnokseen. Vesi on myös keskeinen raaka-aine jalostavassa elintarviketeollisuudessa. Toisaalta vesiympäristöt toimivat vastaanottajina ja varastoina ruoantuotannon jätteille, kuten ravinteille, orgaaniselle ainekselle ja kemikaaleille. Näiden kytkösten vuoksi ruoka- ja vesijärjestelmiä on tärkeää tarkastella kokonaisuutena.

Kuva 1. Kokoonnuimme 3.3.2025 ensimmäistä kertaa koko konsortion voimin käynnistämään Kestävät Vesi ja ruokatulevaisuudet- hanketta. Hankkeessa on mukana tutkijoita ja tiedeviestinnän ammattilaisia Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta ja E2 Tutkimuksesta.

Miten ruoan- ja veden huoltovarmuutta voidaan edistää tutkimuksen keinoin? Pyrimme kerryttämään ja kasvattamaan ymmärrystä mekanismeista, kytkennöistä ja käytännöistä, jotka johtavat veden liikakäyttöön, saastumiseen ja niukkuuteen ruokajärjestelmässä. Haemme myös keinoja vahvistaa ruoka- ja vesiketjun toimijoiden ja instituutioiden valmiuksia odotettuihin ja mahdollisiin muutoksiin. Peilaamme ruoka- ja vesiarvoketjuja planeettarajoja vasten ja haemme keinoja resurssien ylikäytön (ml. veden käyttö alueilla joilla vedestä on niukkuutta) ja saasteiden vähentämiseksi, sekä kierrätyksen lisäämiseksi.

Tutkimme ilmastonmuutoksen ja yhteiskunnallisten mullistusten (sodat, pandemiat, talouskriisit) vaikutuksia ruoka- ja vesiturvaan, toimeentuloon ja ekosysteemeihin.

Haemme ratkaisuja kasvinviljelyn kuivuus- ja tulvahaasteisiin, arvioimme ruokavalintojen ympäristövaikutuksia sekä tutkimme ruoan kansainvälistä kauppaa ja mahdollisia muutoksia eri alueiden ja maiden kilpailukyvyssä. Selvitämme myös kuluttajien valmiutta muutoksiin ja kehitämme pitkän aikavälin globaaleja skenaarioita ruoan ja veden kestävästä käytöstä.

Kuva 2. Kestävät vesi- ja ruokatulevaisuudet-hankkeen rakenne. Vesi on samanaikaisesti niukka resurssi ruoan ja elintarvikkeiden tuotannossa, kulutushyödyke ja ekosysteemi, joka varastoi ja käsittelee ruoantuotannon ja -kulutuksen jätteitä 

Kutsumme ruoka- ja vesijärjestelmien toimijoita rakentamaan yhteistä ymmärrystä veden ja ruoan kestävyyteen liittyvistä tiedontarpeista ja yhteiskunnallisista tavoitteista. Haluamme lisätä päätöksentekijöiden ja koko yhteiskunnan ymmärrystä ruoantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutuksista ja vesijalanjäljestä. Toivomme että uusi tarkennettu tieto ja vuorovaikutus antavat eväitä kestävämmille päätöksille ja valinnoille, jotka tukevat planetaaristen rajojen sisällä pysymistä.

Tervetuloa mukaan vaihtamaan ajatuksia ja rakentamaan yhdessä suotuisia vesi- ja ruokatulevaisuuksia!  Hankkeen etenemisestä ja yhteistyömahdollisuuksista saat tietoa liittymällä postituslistallemme (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Blogin kirjoittaja on konsortion johtaja Kari Hyytiäinen.