Hyppää sisältöön

Asiantuntijat

Tutustu hankkeen asiantuntijoihin eri tutkimusorganisaatioista. Monitieteinen konsortio yhdistää osaamista veden ja ruoan kestävyyden parissa – tieteestä käytännön ratkaisuihin.

Kari Hyytiäinen
Konsortion johtaja
Professori / Itämeren suojelun taloustiede, Helsingin yliopisto
kari.hyytiainen@helsinki.fi 

Toimin konsortion johtajana. Osallistun myös alkutuotannon kuivuus- ja tulvariskeihin liittyviin tutkimuksiin sekä skenaarioitten laadintaan. 

Pirjo Peltonen-Sainio
Tutkimusprofessori / Luonnonvarat / Peltokasvien tuotanto,
Luonnonvarakeskus
pirjo.peltonen-sainio@luke.fi

Työskentelen ja vedän työpakettia 1, jossa tutkimme mahdollisuuksia hyödyntää luontopohjaisia ja teknologisia ratkaisuja kasvintuotannossa vastaamaan voimistuviin vesitalouden haasteisiin. Tavoitteena on turvata uudistava, kannattava, kestävä ja sopeutumiskykyinen alkutuotanto globaalimuutosten paineessa.

Marjukka Lamminen 
Tutkijatohtori, maataloustieteiden osasto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto 
marjukka.lamminen@helsinki.fi 

Olen kotieläintieteilijä ja mallinnan työpaketissa 1 vesiviisaan alkutuotannon tuottamien rehujen vaikutuksia tuotantoeläinten ruokintaan, tuotokseen ja ympäristövaikutuksiin.

Xavier Irz 
Professori, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta,
Taloustieteen osasto, Helsingin yliopisto 
xavier.irz@helsinki.fi

I lead WP2 and carry out research in Task 2.2 to provide an economic analysis of water-food issues, in particular as it relates to international trade and policy.

Mohammad El Wali 
Postdoc-tutkija, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
mohammad.elwali@helsinki.fi

Työskentelen elinkaariarviointitiimissä (LCA), joka mm. tuottaa ja julkaisee hankkeessa Suomessa kulutetuille elintarvikkeille vesiniukkuusjalanjälkiarviot (TP2).

Kim Lindfors 
Tutkija, Biotalous ja ympäristö / Kestävyysarvioinnit,
Luonnonvarakeskus
kim.lindfors@luke.fi 

Työskentelen elinkaariarviointitiimissä (LCA), joka mm. tuottaa ja julkaisee hankkeessa Suomessa kulutetuille elintarvikkeille vesiniukkuusjalanjälkiarviot (TP2.1).

Atte Penttilä 
Tutkija, PhD, E2 Tutkimus
atte.penttila@e2.fi

Olen antropologi ja työskentelen hankkeen työpaketissa 3, tutkien ruokajärjestelmän eri toimijoiden veden käyttöön liittyviä arvoja, asenteita ja kyvykkyyksiä. Tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät edistävät tai estävät kestävien vesikäytäntöjen käyttöönottoa. 

Ville Pitkänen 
Tutkimuspäällikkö, PhD, E2 Tutkimus
ville.pitkanen@e2.fi

Työskentelen hankkeen työpaketissa 3, jossa tutkimme ruokajärjestelmän eri toimijoiden veden käyttöön liittyviä arvoja, asenteita ja kyvykkyyksiä.

Vilma Sandström Tutkimuskoordinaattori, Taloustieteen osasto ja Kestävyystieteen Instituutti (HELSUS),
Helsingin Yliopisto
vilma.sandstrom@helsinki.fi 

Työskentelen hankkeessa työpaketissa 4, jossa tutkimme ja mallinnamme ruokajärjestelmän tulevaisuusskenaarioita erityisesti keskittyen ruoan tuotannon ja veden käytön yhteyksiin.

Roosa Veijola Vuorovaikutus ja viestintä, E2 Tutkimus
roosa.veijola@e2.fi 

Olen osa hankkeen viestintä- ja vuorovaikutustiimiä. 

Suunnittelemme ja toteutamme selkeää ja saavutettavaa viestintää hankkeen tuloksista, tapahtumista ja muista julkaisuista.

Marjatta Selänniemi
Konsortion vuorovaikutusvastaava,
vanhempi asiantuntija
E2 Tutkimus
marjatta.selanniemi@e2.fi

Vedän hankkeen vuorovaikutus- ja viestintätiimiä. Tuemme tutkijoiden ja tiedonhyödyntäjien välistä yhteistyötä ja edistämme tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Suunnittelemme ja toteutamme selkeää ja saavutettavaa viestintää hankkeen tapahtumista ja tuloksista.

Pirjo Mäkelä
Kasvinviljelytieteen professori, Maataloustieteiden osasto, Helsingin yliopisto pirjo.makela@helsinki.fi 

Olen työpaketin 1 varajohtaja ja tutkimme ratkaisuja, joilla voidaan lisätä kasvintuotannon resilienssiä äärimmäisiin kuivuus- ja sadejaksoihin, kuten monipuoliset viljelyjärjestelmät, kastelu, maanparannustoimet sekä uudet teknologiat.

Lauri Jauhiainen
Erikoistutkija / Luonnonvarat / Peltokasvien tuotanto,
Luonnonvarakeskus
lauri.jauhiainen@luke.fi

Työskentelen työpaketissa 1 analysoiden laajoja tausta-aineistoja liittyen pellon käytön monimuotoistamiseen ilmastokestävyyden ja vesitalouden hallinnan parantamiseksi.

Hanna Tuomisto
Kestävien ruokajärjestelmien professori, Maataloustieteiden osasto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto & Kestävät ruokajärjestelmät ja yhteiskunta, Luonnonvarakeskus
hanna.tuomisto@helsinki.fi 

Olen TP:n varajohtaja ja johdan työpaketissa suomalaisten ruokatuotteiden sekä uusien elintarvikkeiden vesiniukkuusvaikutuksen ja muiden ympäristövaikutusten arviointiin liittyvää työtä.

Kirsi Usva
Erikoistutkija, Biotalous ja ympäristö / Kestävyysarvioinnit, Luonnonvarakeskus
kirsi.usva@luke.fi

Työskentelen elinkaariarviointitiimissä (LCA), joka mm. tuottaa ja julkaisee hankkeessa Suomessa kulutetuille elintarvikkeille vesiniukkuusjalanjälkiarviot (TP2.1). Roolini on tukea ja ohjata työtä.

Oona Pietiläinen
Tutkija, Kestävät ruokajärjestelmät ja yhteiskunta, Luonnonvarakeskus
oona.pietilainen@luke.fi 

Työskentelen elinkaariarviointitiimissä (LCA), joka mm. Tuottaa ja julkaisee hankkeessa Suomessa kulutetuille elintarvikkeille vesiniukkuusjalanjälkiarviot (TP2.1).

Jelena Meinilä
Yliopistotutkija, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto
jelena.meinila@helsinki.fi 

Työskentelen hankkeessa ruokavalioiden vesijalanjäljen ja ravitsemuksellisen laadun yhteyttä tutkivassa tiimissä.

Matti Kummu
Globaalien vesi- ja ruoka-asioiden professori,
Aalto-yliopisto
matti.kummu@aalto.fi

Vedän työpakettia 4, jossa tutkimme ja mallinnamme ruokajärjestelmän tulevaisuusskenaarioita erityisesti keskittyen ruoan tuotannon ja veden käytön yhteyksiin.

Mika Jalava
Staff scientist,
Globaalit vesiasiat, ruokaturva, laskennan ja mallinnuksen tuki, Aalto yliopisto
mika.jalava@aalto.fi 

Työskentelen hankkeessa työpaketissa 4, jossa tutkimme ja mallinnamme ruokajärjestelmän tulevaisuusskenaarioita erityisesti keskittyen ruoan tuotannon ja veden käytön yhteyksiin.

Venni Arra
Vuorovaikutus ja viestintä, E2 Tutkimus
venni.arra@e2.fi 

Olen osa hankkeen viestintä- ja vuorovaikutustiimiä. 

Suunnittelemme ja toteutamme selkeää ja saavutettavaa viestintää hankkeen tuloksista, tapahtumista ja muista julkaisuista.

Aino Friman
Konsortion projektikoordinaattori,
väitöskirjatutkija
Helsingin yliopisto
aino.friman@helsinki.fi

Toimin konsortion projektikoordinaattorina. Lisäksi teen tutkimusta vesi-ruokakysymyksiin liittyvien politiikkatoimien ja ruoan kansainvälisen kaupan näkökulmasta (WP2, Task 2.2).

Laura Alakukku
Maatalouden ympäristöteknologian professori, Maataloustieteiden osasto, Helsingin yliopisto 
laura.alakukku@helsinki.fi 

Olen mukana työpaketissa 1 ja tutkimme ratkaisuja, joilla voidaan lisätä kasvintuotannon resilienssiä äärimmäisiin kuivuus- ja sadejaksoihin, kuten monipuoliset viljelyjärjestelmät, kastelu, maanparannustoimet sekä uudet teknologiat. 

Matti Hyyrynen
Tutkijatohtori, Ympäristö- ja luonnonvaratalouden ryhmä, Biotalouden ja ympäristön yksikkö, Luonnonvarakeskus,
matti.hyyrynen@luke.fi 

Olen ympäristöekonomisti ja teen taloudellista optimointimallinnusta WP1:ssa keskittyen tehokkaaseen sopeutumiseen maataloudessa. Lisäksi, teen ekonometrista ruoan kysynnän mallinnusta WP4:ssa. 

Nina Hyytiä
Yliopistonlehtori, MMT, Helsingin yliopisto, Taloutieteen osasto MMTDK, nina.hyytia@helsinki.fi

Analysoin työpaketissa 2  vesi-ruokakysymyksiin liittyviä taloudellisia ja kansainvälisen kaupan vaikutuksia.

Venla Kyttä
Postdoc-tutkija, Kestävät ruokajärjestelmät ja yhteiskunta, Luonnonvarakeskus
venla.kytta@luke.fi 

Työskentelen elinkaariarviointitiimissä (LCA), joka mm. tuottaa ja julkaisee hankkeessa Suomessa kulutetuille elintarvikkeille vesiniukkuusjalanjälkiarviot (TP2).

Maijaliisa (Maikki) Erkkola
Ravitsemustieteen professori, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto
maijaliisa.erkkola@helsinki.fi

Vedän työpakettia 3 ja tutkin yhdessä tiimini kanssa nykyisten ruokavalioiden sekä uusien ravitsemussuositusten mukaisten ruokavalioiden vaikutuksia vesiniukkuusjalanjälkeen ja muihin ympäristövaikutuksiin.

Henna Peltonen
Väitöskirjatutkija, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta,
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, Helsingin yliopisto
henna.peltonen@helsinki.fi

Jussi Lintunen
Apulaisprofessori/ Biotalous ja ympäristö / Ympäristö- ja luonnonvaratalous/ Luonnonvarakeskus (Luke)
jussi.lintunen@luke.fi  

Työskentelen työpaketeissa 1 ja 4. Osallistun alkutuotannon kuivuus- ja tulvariskeihin liittyviin taloustieteellisiin mallinnuksiin ja globaalin kysyntäjärjestelmän estimointiin.

Daniel Chrisendo 
Postdoc tutkija, Water and Development tutkimusryhmä, Aalto University
daniel.chrisendo@aalto.fi 

I am an agricultural/development economist. I contribute to building various scenario narratives of future food systems in Finland and globally, considering environmental and socioeconomic drivers and adaptation and mitigation options.